Er du gravid? Her er information og gode råd om coronavirus og graviditet/fødsel

Er du gravid? Her er information og gode råd om coronavirus og graviditet/fødsel

Af Nanna Schultz

Er du gravid? Her er information og gode råd om coronavirus og graviditet/fødsel

- Skrevet i samarbejde med Anne Due Barslund og Anna Neel Forchhammer fra Jordemodertid

(Opdateres løbende. Senest opdateret d. 27 april, 2020)

Er du gravid, eller har du født indenfor de sidste to uger, placeres du i risiko- gruppen for coronavirus på grund af et forsigtighedsprincip. Dette skyldes, at gravide generelt har tendens til at tage lidt for godt imod udefrakommende vira og bakterier og pga. risikoen for alvorlig lungebetændelse ved corona smitte.

 

Er jeg som gravid mere udsat for at få coronavirus?

Der er i øjeblikket intet, der tyder på, at coronavirus påvirker gravide kvinder på værre måde, end hvis hun ikke var gravid. Ligesom der ikke er fundet tegn på, at virus kan transmittere fra den gravide til barnet i maven. Der er ikke fundet virus i hverken brystmælk eller fostervand hos inficerede mødre. Så langt så godt. Således skal du som ellers sund og rask gravid være forsigtig under coronavirus (dvs. følge anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen), men hverken gå i panik eller være mere bekymret end alle os andre.

Mange fødesteder har omstruktureret således at den første jordemoder- konsultation i offentlig regi (typisk uge 15-18) bliver telefonisk og at kvinden kommer UDEN ledsager til de efterfølgende besøg. Det samme gør sig gældende med nakkefolds- og misdannelsesscanning.

 

Hvad med fødslen?

Og så er der det komplekse - fødslen. Har du symptomer på smitte under fødslen, bliver du testet og behandlet som hvis havde du coronavirus,, imens personalet afventer svar på testen. Hvis du er smittet er personalet, der er tildelt dig nødt til at iklæde sig en overtrækskittel, mundbind, beskyttelsesbriller og handsker. Dette gør personalet selvfølgelig for at passe på sig selv og dermed andre.

Husk: Luk øjnene, brug positive og beroligende visualiseringer og vend al din opmærksomhed og koncentration indefter på vearbejdet. Fyr op for fake sterinlys, Bon Iver og andre oxytocinfrigivende ting.

 

LÆS OGSÅ: 8 tegn på fødsel - er det nu?

 

Fødselshjælper/partner

Der er enighed om, at gravide IKKE kan have en syg partner eller fødselshjælper med til fødslen. ALLE kvinder der skal føde snart, bør derfor have en plan B med en alternativ fødselshjælper i ærmet.

En person, der deler husstand med en gravid, kan blive testet, hvis vedkommende har milde symptomer.

Tag ALLE forholdsregler - bliv fx hjemme så meget som muligt i tiden op til fødslen, så risikoen for en syg fødselshjælper bliver så lille som muligt. Er din partner syg, bør han/hun holde sig fra det nyfødte barn indtil to døgn efter symptomerne er væk. Er mor derimod syg opfordres det IKKE til adskillelse mellem mor og barn, men til at mor bruger mundbind og vasker brystet med vand og sæbe inden amning.

Husk: Det er kun tilladt at have én person med til fødslen, og at denne på nogle hospitaler også først må deltage fra den fødende er tildelt en fødestue (dette gør sig også gældende ved medicinske igangsættelser med fx ballonkatheter).

 

Hjemmefødsler er muligt fra 1/5

Tidligere var udmeldingen, at hjemmefødsler ikke var muligt frem til 1/7-2020, men fra d. 1/5-2020 er der åbnet op for det igen i hele landet.

 

Ingen besøg på hospitalet

Der er i hele Danmark indført forbud mod besøg af pårørende på hospital, derfor løser diskussionen om barselsbesøg sig af sig selv i de første timer/dage. Tænk også over besøg når I først kommer hjem - det er for at passe så godt på de nyslåede bedsteforældre, de nyfødte og andet godtfolk som muligt. Thank God for Facetime.

Nogle hospitaler, der vanligvis giver mulighed for, at man kan blive og barsle et par døgn eller to, tilbyder ikke længere dette, hvis man er en helt ukompliceret barslende. Ligeledes kan man opleve, at de hospitaler, hvor ens partner førhen havde mulighed for at være medindlagt på barselsgangen, ikke længere tilbyder dette.

Vi ved, at vi har de sejeste kolleger på føde og barselsgangene, der kæmper på livet løs, for at honorere ønsker, gode oplevelser og normalitet i en tosset. Træk vejret dybt, tænk positivt og vær taknemmelig for at du bor i et fantastisk, stærkt samfund som bette Danmark.

 

Retningslinjerne kan variere fra region til region, så vi anbefaler, at du kontakter det hospital, du er tilknyttet, har du specifikke spørgsmål til din fødsel eller graviditet. 

 

Vil du være bedre forberedt på tiden efter fødslen?
Køb en momkind box.
momkind box deluxe