Fødselsbristninger eller kejsersnit: Hvordan behandler du dit ar?

Fødselsbristninger eller kejsersnit: Hvordan behandler du dit ar?

Af momkind admin

Fødselsbristninger eller kejsersnit: Hvordan behandler du dit ar?

Skrevet af Jannie Dobel, urogyn fysioterapeut og ejer af CPH Bækkenklinik.


Arvæv fra kejsersnit og bristninger kan give gener som smerter, og tarm- eller blæreproblemer. For arvæv kan give et skævt træk i bækkenet, hele kroppen, ribben, mavemuskler og livmoder.

 

Hvad er arvæv?

Arvæv er sammenvoksninger mellem kroppens forskellige vævs lag og det kan brede sig. Forestil dig en bog hvor du frit kan bladre for at læse siderne. Siderne bevæges let og ubesværet. Pludselig kommer du til at spilde cola ned i bogen og nogle af siderne klistrer sammen.

Det er det samme, som sker ved arvæv – vævet klistrer sammen og som med colaen, begrænses skaden ikke kun til området hvor dråben lander, det kan sive ud i vævet.

Arvæv kan komme efter infektioner som blærebetændelse eller endometriose, og operationer - fx kejsersnit, bristninger ved fødslen eller operation for blindtarmsbetændelse.

Normalt glider knogler, sener, organer og muskler ubesværet op ad hinanden. Når kroppen heler efter en infektion eller operation, kan der dannes arvæv med sammenvoksninger i det enkelte lag, men også mellem de forskellige lag. Når vævet er klistret sammen, bliver det hårdt, uelastisk og blodtilførslen til området er nedsat. Nerveforsyningen kan også påvirkes. Næringen til vævet fungerer ikke optimalt længere. Der kan også være føleforstyrrelser i området.

 


Arvæv efter kejsersnit

Kvinder der har fået kejsersnit, da barnet skulle forløses, får ofte arvæv, hvis det ikke behandles. For at forløse barnet, skal kirurgen skære igennem hud, fedtvæv, muskelsener, muskelvæv, bughinden, bindevæv og livmoder. Et kejsersnit ar er dybt, og det er kun toppen af isbjerget, der kan ses på maven.

Kejsersnit kan være årsagen til fertilitetsproblemer, underlivssmerter, samlejesmerter, ryg/bækkensmerter eller blæreproblemer. Arvæv kan også give begrænsninger i din bevægelighed.

Kosmetisk er arvævsbehandling også en fordel, så der ikke kommer en ”pølse” på maven. Området omkring arret kan være helt følelsesløst. Derfor er der mange gode grunde til at behandle arvævet.  

 

Arvæv efter fødselsbristninger

Arvæv i og omkring skeden, mellemkødet eller analområdet, kan give en fornemmelse af stramhed i vævet og smerter i området, men også samleje smerter. Og præcis som ved et kejsersnit, kan arret gå dybt, selvom det kun kan ses i overfladen.
 

Behandling af arvæv

Når arvæv behandles får vævet mere bevægelse, næring og blodcirkulation samt bliver mere elastisk. Hvis der er meget arvæv, kan det tage længere tid at behandle og der er ingen garanti for at arvævet forsvinder helt.Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit

Behandlingen efter et kejsersnit kan opstartes ganske blidt efter 4 uger - når selve såret er helet. Start med at vænne huden omkring arret og selve arret til berøring. Måske først udenpå tøjet. Når du er klar til at ae arret stille og roligt, kan du bruge mandelolie eller en fed creme med e-vitamin.

Efter 6-8 uger: Nu kan du begynde at massere arret blidt i små cirkler. Prøv at trække vejret samtidigt.

Efter 10-12 uger: Nu er det tid til at strække vævet mere i dybden. Men du må ikke få ondt eller smerter, så har du arbejdet for meget med dit ar. Når du er helt tryg ved behandlingen, kan du begynde at ”løfte” arret lidt væk fra kroppen. Det må stadig ikke give smerter, men kan føles lidt ubehageligt.

 

Behandling af arvæv efter fødselsbristninger

Når såret er helet op og trådene opløst, kan du forsigtigt begynde at massere og strække arret blidt med fx arganolie. Dine slimhinder er mere sarte efter en fødsel, derfor er det vigtigt, at du bruger en god olie uden parfume eller andre tilsætningsstoffer. Det må ikke gøre ondt, men skal mærkes som et lille blidt stræk. Du kan evt. starte med at kigge med et spejl, så du er sikker på, at du er helet helt op.

Har der været komplikationer i starten af helingsfasen, som fx infektioner eller manglende opheling, skal du vente med at starte behandlingen til vævet er helet helt op.


Ingen ar er for gamle til at blive behandlet

Arvævsbehandling kan være blid eller gå mere i dybden, afhængig af person og ar. Nogle har nemt ved at røre sit ar, så er selvbehandling en god løsning. Andre har svært ved at røre sit ar, så her skal behandlingsforløbet være mere nænsomt og der skal mere tilvænning til. Kroppens ar gemmer på deres helt egen historie, så der kan komme følelser frem, når arvævet behandles.


Arvævs-cases

Her er nogle eksempler på konkrete situationer, hvor arvæv har skabt problemer, og hvordan de er blevet løst.

Når arvæv går ud over fertiliteten:

Ung kvinde omkring de 30 år. Har forsøgt at blive gravid gennem flere år også med IVF-behandling. Hun har som ung fået fjernet den ene æggeleder og haft blindtarmsbetændelse.

Der er meget arvæv i tilhørende områder. Arvævet behandles hos fysioterapeut og kvinden instrueres i, hvordan hun selv skal behandle arvævet hjemmet. Efter 2-3 mdr.s behandling er arvævet blevet blødere og mere bevægelig. En ekstra gevinst er en naturlig graviditet.

Smerter efter kejsersnit:

Kvinde som har fået kejsersnit for 21 år siden. Har smerter ved pilates, eller i andre situationer, hvor mavemusklerne bruges. Kosmetisk er arret også en udfordring, da patienten ikke synes at det ser pænt ud.

Arret er meget ”stramt” og bundet tæt ned i huden i den ene side. Da der er mange følelser gemt i arret (væv og kroppen husker ALT), afstemmes behandlingen med patienten. Der behandles i alt en gang om ugen i 7-9 uger. Efter femte behandling er der betydelige mindre smerter, når mavemusklerne aktiveres. Efter 6. behandling er vævet markant mere fleksibelt og ikke nær så stramt i den ene side. Der er stadig lidt smerter, men nu kan patienten være med til en hel træningstime uden at smerterne forværres. Efter endt behandling er der også en kosmetisk bedring at se.

Alle behandlingsforløb er forskellige og det er ikke altid, at patienterne bliver gravide eller helt symptomfrie som i de beskrevne cases. Men behandlingens bivirkninger er minimale. Det er altid en god idé at give sit ar et eftersyn, hvis der er smerter eller stramhed.