Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Af momkind admin

Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Hvad er en hæmoride? Forsvinder de af sig selv efter fødslen? Og hvordan kan du bedst behandle dine hæmorider, hvis de ikke forsvinder? Få svarene her.

Måske havde du allerede hæmoriden inden, du fødte, eller måske kom den under din fødsel. Faktum er, at de er ret så generende, og derfor vil vi gerne af med dem igen. Selvom hæmorider kan være standhaftige, så kan du selv gøre en hel del for at komme af med dem igen.

 

Hvad er en hæmoride?

En hæmoride er det samme som en åreknude – altså en udposning af blodårer i endetarmen. De fleste hæmorider sidder oppe i endetarmen og kan derfor ikke ses, men nogle gange ”poser de ud” og kan ses ved endetarmsåbningen. 

Hæmorider inddeles i 4 grader afhængigt af deres størrelse.

  • Grad 1 bløder kun, buler ikke ud og ses ikke når man undersøger området omkring endetarmen.
  • Grad 2 buler ud, når du presser, men glider tilbage af sig selv
  • Grad 3 buler ud konstant, og må skubbes ind på plads
  • Grad 4 buler ud og lader sig ikke skubbe på plads (sjælden tilstand)

(Kilde: sundhed.dk)

 

Forsvinder hæmorider efter fødsel?

Hvis du har haft en hæmoride, har blodåren fået et ”svagt sted”. Dette svage sted forsvinder ikke igen, hvorfor der kan være risiko for, at hæmoriden kommer tilbage, hvis området belastes (ved f.eks. svær forstoppelse, ny graviditet, eller under din næste fødsel).

Hæmoriderne bliver dog altid mindre, når belastningen på endetarmen ophører. Eksempelvis, når du ikke længere er gravid.

 

Gravid? Eller kender du en, der er? 
Køb en momkind box.
momkind box deluxe

 

Den bedste behandling mod hæmorider efter fødsel

Mange kvinder oplever forstoppelse efter fødslen. Når du presser for at komme af med stort, kan det føre til hæmorider, rifter og på sigt nedsynkning af underlivsorganerne.

Det er ikke sjovt også at skulle forholde sig til smerte og blødninger fra endetarmen, når vi allerede har masser af se til med baby og generelt mor-livet. Derfor har vi samlet de fem bedste råd til, hvad du kan gøre, for at få bugt med hæmoriderne.

 

1. Gå på toilettet korrekt

Gå på toilettet, når du mærker trang til afføring – gerne første gang. Undgå bugpresse. Sid med benene oppe på en skammel, bøj overkroppen lidt fremover og strit med numsen. Så åbner du tarmen op, så afføringen nemmere kan passere. Understøt eventuel dit mellemkød med hånden dækket af toiletpapir. 

 

2. Kig på dine kostvaner

Som mødre til små børn, har vi en tendens til at glemme os selv og gøre, hvad der er bedst for os. Ofte griber vi måske bare en bolle i farten eller – hvis vi ammer – ”craver” sukker, hvidt brød og kakaomælk. Men har du en hæmoride, er det afgørende, at du spiser masser af fibre og drikker væske – og her er vand bedst. Kaffe tæller også, men husk ikke at få for meget.

Hold maven i gang med fiberrig kost. Spis frugt og grønt (rå gulerødder kan give forstoppelse), chiagrød eller andet fiberrig kost og drik ca. 2 liter i døgnet. Det er forskelligt, hvad vores tarmsystem fungerer bedst på, så prøv dig frem.

 

3. Giv din rumpe en pause

Hvis hæmoriden er der og den irriterer og gør ondt, lige meget hvad du gør, så fortjener du et par råd til, hvordan du kan lindre smerten her og nu. Så du i stedet kan fokusere på at amme, give flaske, skifte ble (babys og måske din egen), lave mad og alt det andet, der fylder i din hverdag.

Du kan tage en ispose, pakke den ind i en stofble eller belægge den med et bind. Så lægger du den i din trusse (se momkind Nettrussen her) og sætter dig i sofaen og siger ”AHHH, mor har brug for en pause!”.

 

4. Magnesia og loppefrøskaller

Går det stadig trægt, så prøv med Magnesia 1-2 tabletter inden sengetid. Magnesia kan kombineres med loppefrøskaller. Hvis du tager loppefrøskaller, skal du drikke over 1-2 liter i døgnet for ikke at blive forstoppet.

MYTE: Afføringsmidler er vanedannende. NEJ. Afføringsmidler kan skåne dit underliv for unødvendig smerte, bekymring og toilettid, så du kan koncentrere dig om at være mor.

 

5. Gør det rigtig ondt, så søg hjælp hos din læge

Hvis de gør hammer-nas og du har svært ved at sidde, så tøv ikke med at ringe til din læge. Der er mange der ikke søger lægehjælp på grund af det tabu, hæmorider desværre stadig er. Men du skal ikke leve med længerevarende smerter. Også selvom at det betyder, at du skal op på briksen og sprede balderne!

Din læge kan give dig tryghed, samt ordinere medicin, som kan afhjælpe situationen. Og mama, du skal tage imod alt den hjælp du kan få.


Skrevet i samarbejde med Jannie Dobel fra CPH Bækkenklinik.